top of page

Talent Sourcing als oplossing voor de arbeidsmarktkrapte in de overheidssector

Bijgewerkt op: 7 okt 2024


Arbeidskrapte bij gemeenten en andere overheidsinstanties

De arbeidsmarkt in 2023 is krapper dan deze in de afgelopen 50 jaar is geweest. Gemeentes worden geconfronteerd met vacatures die niet ingevuld kunnen worden en de dienstverlening komt daardoor in het gedrang (A&O fonds gemeenten, 2023). Maar ook andere publieke sectoren zoals de zorg, onderwijs en veiligheid kampen met personeelstekort (SER, 2023). Het aantrekken van nieuwe personeel blijkt een uitdaging te zijn voor organisaties zoals het UWV en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waardoor ze genoodzaakt zijn om hun processen aan te passen (NOS, 2022). Uit een HR-benchmark van Visma | Raet binnen overheidsorganisaties is gebleken dat HR-professionals en leidinggevenden binnen de overheid, werving & selectie het komend jaar de hoogte prioriteit heeft. Bijna de helft van hen (45 procent) zegt dat hun organisatie meer aandacht wil besteden aan het aantrekken van talent.


Bijna zes op de tien vacatures moeilijk vervulbaar

Meer dan 50% van de openstaande vacatures is moeilijk vervulbaar. De belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan sollicitanten die reageren op vacatures. Het is een werknemersmarkt: werknemers hebben het voor het zeggen en kunnen kiezen waar zij willen werken.


 

Gevolgen van de arbeidsmarktkrapte

De krapte op de arbeidsmarkt heeft ernstige gevolgen voor iedereen. Werknemers voelen meer druk, wat leidt tot overbelasting. Mensen en bedrijven ervaren langere wachttijden en minder goede service. Deze aspecten hebben ook negatieve effecten op de economie (SER, 2023). De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling zegt dat het nieuwe kabinet hier prioriteit aan moet geven (Basekin, 2023).

 

"Wil een gemeente haar personeel behouden, dan zijn er drie sleutelgebieden: behoud, nieuw talent aantrekken en werk anders organiseren," aldus Rob Witjes (Hoofd Arbeidsmarkinformatie UWV”)

De oplossing voor de arbeidsmarktkrapte: Talent Sourcing

Het tekort aan personeel, het gebrek aan reacties op openstaande vacatures, vraagt om een andere/vernieuwende aanpak.

‘Sourcen voor Nederland’ speelt in op de bovenstaande aspecten. Met onze aanpak zorgen onze Talent Sourcers voor nieuwe kandidaten die passen op de vacatures die openstaan. We benaderen en overtuigen passend talent om aan de slag te gaan bij jouw organisatie. In 5 stappen vinden wij nieuw personeel:

Dit doen we door middel van ons data gerichte en efficiënt sourcing traject.

Tijdens de vacature intake brengen we met een Deep-Data-Intake de wensen van de klant in kaart en stellen we samen een planning op. Daarna gaan onze Talent Sourcers voor aan de slag en worden de beste kandidaten persoonlijk en effectief benaderd. Als er een match is, worden de potentiële kandidaten voorgesteld aan de klant. We hebben een nauwe samenwerking met onze klanten waardoor we goed weten waar de pijnpunten in het recruitment proces liggen en hoe we deze kunnen aanpakken. Momenteel zijn we o.a. aan de slag voor Gemeente Den Haag, waar we voor diverse vacatures nieuwe en passende andidaten vinden.


Wij zijn de Nr. 1 in het zoeken en bemiddelen van kandidaten voor vacatures binnen de overheid. Zo hebben we o.a. succesvol samengewerkt bij de Gemeente Enschede, Belastingdienst, Gemeente Waddinxveen, IND, Dienst Justitiële Inrichtingen en het Ministerie van Economische Zaken.

 





Bronnen:

Aanhoudende arbeidsmarktkrapte in publieke sectoren vraagt om ferme keuzes van kabinet. (z.d.). www.ser.nl. https://www.ser.nl/nl/Publicaties/arbeidsmarktkrapte

A&O fonds Gemeenten. (2023, 8 november). “Gemeenten moeten aan de bak”. https://www.aeno.nl/gemeenten-moeten-aan-de-bak

Centraal Bureau voor de Statistiek. (z.d.). Spanning op de arbeidsmarkt. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-arbeidsmarkt/spanning-op-de-arbeidsmarkt 


 
 
 

ความคิดเห็น


bottom of page